Obiščite BNI Skupino

3 hitri nasveti, kako vam Linkedin lahko pomaga do trajnih odnosov v vaši mreži

linkedin

Verjetno ste se že kdaj vprašali, kako pomemben je vsak nov kontakt za vaš posel. Se znate osredotočiti na prave kontakte pri mreženju in z njimi graditi odnos? Preberite 3 hitre nasvete, kako lahko Linkedin takoj izkoristite za trajno gradnjo odnosov v vaši mreži kontaktov in si s tem povečate možnosti za prodajo.

Gradnja odnosa z vašimi kupci in vašimi potencialnimi kupci je najpomembnejša stvar danes, če iščete rezultat v prodaji. Nobena vrednost v svetu se ne ustvari brez prodaje, zato je vsak stik, ki ga napravite v poslu pomemben. Še bolj pomembno je to, da se znate osredotočiti na prave kontakte.

Linkedin je izključno profesionalno on-line orodje za mreženje. Njegov namen v prvi fazi so kvalitetno zbrane informacije o vaših stikih. Je trenutno največja knjižnica CVjev in priporočil, v kateri lahko preverite kompetence in poslovne trenutne fokuse vaših kontaktov. V drugi fazi je Linkedin super orodje za iskanje povezav naprej, prek vaših povezav. Zato vam v tujini nihče ne bo zameril, če ga prijazno prosite, naj vas priporoči naprej stiku, ki ga ima. Pogosto se tudi dogaja, da nekoga na novo spoznate, vendar si pozabite zabeležiti, kje in kdaj ste ga spoznali. Imejte v mislih, da je vsak stik pomemben, še posebej prvi. S prvim stikom se odnos začne. Pomislite, kako zelo prispeva h gradnji odnosa, če se boste ob drugem stiku z osebo spomnili, kdaj in kje sta se prvič spoznala.

 3 hitri nasveti, kako vam Linkedin lahko pomaga do trajnih odnosov v vaši mreži kontaktov

1. Za vedno ohranite informacijo o tem, kdaj in kje ste se s kontaktom spoznali.

Vpišite kdaj in kje ste se spoznali z osebo, ko vabite nove kontakte med svoje povezave na Linkedin-u. To napravite, tako da ob vabljenju (klik na ukaz Connect) klasično sporočilo:”I’d like to add you to my professional network on Linkedin.” spremenite v: ”Pozdravljeni, spoznala sva se včeraj na BNI zajtrku v Plazi, predlagam, da se poveževa prek Linkedina.” Vaše sporočilo bo ostalo zapisano v Linkedinu in v vašem emailu. S tem boste vedno lahko poiskali, kje in kdaj ste se z nekom spoznali.

2. Vprašajte, kako lahko pomagate.

Verjetno tudi vi večkrat prejmete zahtevo po novi povezavi od nekoga, ki ga/jo ne poznate. Rešitev je preprosta. Preden potrdite ali zavrnete povezavo v sporočilu, kontakt vprašajte, kako lahko pomagate? To storite, tako da poiščete Pending Invitations in ukaz za Reply. Sam sem to že večkrat preizkusil in deluje super. Kontakt se ali več ne javi, ali pa poda dober razlog, zakaj bi bil povezan z vami. Sam sem tako podjetnici iz Slovenije pomagal skleniti kontakt v Romuniji, ki je iskala povezave in je to razkrila šele po mojem vprašanju.

3. Objavljajte nasvete, ne vaših ponudb!

Ključno pravilo za gradnjo trajnega odnosa prek Linkedina je: Ne objavljajte vaših ponudb! Pišite o vsem drugem okrog vašega posla, o koristnih nasvetih, idejah, trikih, delavnicah, torej o aktivnostih, s katerimi boste kontaktom v vaši Linkedin mreži pomagali priti do več posla. Pogostost objav na tem mestu ni ključna, bolj pomembno je, kako z vašimi vsebinami pomagate kontaktom. Za interesne skupine Linkedin omogoča povezovanje v Linkedin zaprte skupine, v katerih kontakti lahko razvijajo med seboj posle, znanje, ideje in podobno.

Priporočilo vseh, ki imamo v bazi prek 1.000 kontaktov je, da potrjujte stike le s tistimi, ki ste jih v resnici tudi osebno spoznali, ne pa vse povprek, ker s tem pridobite kredibilnost.

Na Linkedinu torej veljajo in delujejo že znana pravila mreženja. Vsak kontakt je pomemben, izbira na katerega in kako se boste osredotočili vi, je vaša. Bolj pomembno kot to, koliko kontaktov v mreži imate, je to, kakšen odnos imate s kontakti in kako ga vzdržujete. Prav tako delujejo pravila e-mail marketinga. Pomembno je ali poznate vaše kontakte, kakšno vsebino objavljate in kako se znate pomembnemu kontaktu prilagoditi. Nikoli se namreč ne ve, kdo od kontaktov vas čaka s poslom vašega življenja.

Uroš Ferlin, strokovnjak za email marketing, TrendSet d.o.o., član BNI Karantanija