Obiščite BNI Skupino

BNI značka kot čelada

čelada

Na delavnici RS – Uspešno dajanje in pridobivanje napotnic, ki sem jo vodil septembra, smo govorili tudi o majhnih/velikih stvareh kot so vizitkarji, značke in priponke z imeni, kot orodjih za vidnost.

Razvila se je živahna razprava o vizitkah v digitalni dobi in koliko kdo uporablja različne aplikacije na pametnih telefonih za urejanje imenikov s kontakti, prav tako pa tudi o naših BNI značkah, ki jih bolj ali manj redno nosimo na rednih BNI sestankih, a malo manj v “civilnem” življenju. 

Nekateri  bolj izkušeni člani smo dali kar nekaj primerov o tem, kako lahko  značka večkrat spodbudi vprašanja sogovornikov npr. kaj je to, kar imamo pripeto in kakšni “sekti” pripadamo. Naši odgovori so lahko zelo različni. Zato sem udeležence prosil za nekaj primerov.

Odgovorili so na primer:

- Sem član organizacije za mreženje.

- To je združenje podjetnikov, kjer si pomagamo do novih poslov.

- S to značko si pridobivam nove posle.

- Ta značka mi prinaša denar.

Meni je všeč angleški odgovor: “This is a money-making machine.”
Dober je kakršen koli odgovor, ki pritegne pozornost sogovornika in ga spodbudi k logičnemu vprašanju, npr. Kako pa to misliš, da z njo služiš denar?, Vaš odgovor je lahko tudi malo bolj provokativen, npr. Poglej, ta značka mi je lani prislužila 35.000 evrov. Se vam zdi dober?

Nekateri udeleženci pa so rekli, da jih ni še nihče vprašal, kaj ta značka pomeni in so menili, da je vizitkar težko uporabljati v res življenjskih situacijah. Seveda smo skupaj našli veliko primerov, ko je oboje mogoče izjemno dobro uporabiti.

In kaj se je meni zgodilo naslednje jutro?
Šel sem na sestanek v veliko podjetje, kjer so zamenjali direktorja, ki sem ga leta in leta poznal in sva dobro sodelovala. Prišel je novi direktor, ki mu seveda z mano ni bilo potrebno sodelovati. Tajnica me je najavila in ko sem odprl vrata, je novi direktor s prstom pokazal na mojo značko in veselo vprašal: BNI? Skoraj četrt ure sva govorila o tem, kako je on v prejšnji službi vsem svojim zunanjim partnerjem priporočal BNI kot izjemno dobro obliko pridobivanja poslov. Rekel je, da ga zelo veseli, ker sem  član BNI in da bova prav gotovo dobro sodelovala. Potem me je povabil na daljši sestanek, da se bova pogovorila o nadaljevanju sodelovanja. Dodal je še, da bo tudi vsem sedanjim zunanjim partnerjem priporočal članstvo v BNI.

A ni to dobro! BNI značka mi je odprla vrata za nadaljnje sodelovanje in še več …

Moje sporočilo je:
Nosimo BNI značko vedno in povsod, razen mogoče poleti na plaži
. Seveda mislim na vse poslovne sestanke, ki niso del našega BNI življenja, in tudi na družabna srečanja, kjer srečujemo nove ljudi. Nikoli ne vemo, kdaj nam bo prav BNI značka odprla vrata do naše nove stranke.

In ravno zaradi tega je BNI značka kot čelada. Svojima otrokoma sem vedno govoril: Čelade mogoče nikoli ne boš zares potreboval. A če boš le enkrat padel na glavo, ti lahko reši življenje. BNI značka ravno tako. Mogoče te nihče ne bo vprašal, kaj je to, a lahko ti samo ena situacija in tvoj pameten odgovor prineseta sanjski posel.

Damir Novak
član skupine BNI Mostovi
Corporate coaching