Obiščite BNI Skupino

Kako z govoricami do novih strank?

Conversation

Ko postavimo vprašanje obrtniku ali podjetniku, kako pride do novih strank, je najpogostejši odgovor: »Tako, od ust do ust. Zadovoljna stranka pove prijatelju, ta naprej in tako do nas pridejo nove stranke«. Ampak ali veste, da tako kot lahko pozitivne govorice posel dvignejo, lahko negativne govorice uspešen posel praktično čez noč tudi speljejo »na kant«.

Sodobni potrošniki smo namreč izjemno zahtevni, nezvesti, skeptični in iskreni. Zelo hitro spregledamo prevaro in še več – o njej tudi obvestimo potencialne nove kupce. Vse bolj aktivno zavračamo tudi vse vrste oglasov. Po drugi strani pa smo dovzetni za priporočila in nasvete ljudi, ki jim zaupamo in jih dojemamo kot kredibilne. Torej so govorice lahko učinkovito »orodje«, ki bistveno vpliva na pridobivanje novih poslov.

Načrt pridobivanja strank

Ali veste, da kar 98 % vseh podjetij računa na to, da bodo nove stranke pridobili s širjenjem dobre besede o njih? In ali veste, da ima samo 3 % podjetji strategijo, kako pridobivati nove stranke s širjenjem govoric od ust do ust?

Dobro upravljanje z govoricami je toliko pomembnejše za manjša podjetja, saj večina majhnih podjetij nima sredstev za velike oglaševalske akcije, upravljanje z govoricami pa je praktično brezplačno in tako velikokrat pravzaprav nujno za njihov obstoj. Pri upravljanju z govoricami je najbolj pomembno, da svoje kupce pripravite do tega, da bodo želeli govoriti o vas in vaših izdelkih ali storitvah ter predvsem, da bodo o vas širili le pozitivne govorice.

Kako konkretno do več govoric?

  • Z visoko kakovostjo svojih izdelkov/storitev in jih prosite, da svojo pozitivno izkušnjo delijo s svojimi prijatelji
  • Vpletite svoje kupce v podjetje, vprašajte jih za njihovo mnenje in jih potem poslušajte. Dajte jim občutek, da je njihovo mnenje pomembno. Redno jih obveščajte o prihajajočih dogodkih, izdelkih ali drugih posebnostih, ki jih boste imeli.
  • poskrbite, da vplivni posamezniki poznajo visoko kakovost vaših izdelkov  in ustvarite pogoje, v katerih bodo lahko delili svoje mnenje. Lahko denimo sponzorirate zabavo ali pa preprosto odprete on-line forum samo za izbrane kupce.
  • Ostanite v stikih z vašimi kupci, oskrbite jih s pozornostmi, o katerih bodo želeli govoriti s svojimi prijatelji, naredite jih posebne.

Mag. Brigita H. Pirc