Obiščite BNI Skupino

Napotnica – magični listič

bni logo večji

Ko sem se prvič udeležil sestanka BNI skupine, seveda kot udeleženec, so mi še posebej v spominu ostali večbarvni listki, ki so v nekem delu sestanka romali od enega člana k drugemu. Takoj so se mi zasvetile oči, kajti hitro sem izračunal kakšen finančen vpliv bi to pomenilo mojemu podjetju, če bi bilo nekaj teh lističev naslovljenih name.

Od takrat ni bilo več dileme, postal sem član BNI skupine Karantanija in z velikim pričakovanjem čakal, kdaj bom prejel prvi magični listič in izkoristil poslovno priložnost, ki se bo s tem ponudila podjetju Aserta d.o.o., katerega lastnik sem.

Kaj kmalu sem ugotovil, da slogan »Kdor daje, pridobiva« ni le gola črka na papirju, ampak je glavno vodilo uspešnega člana. Začel sem se veliko intenzivnejše posvečati predajanju napotnic, kot pa čakanju na druge, kdaj mi bodo pripeljali kakšen posel. In ta odločitev se mi je kasneje tudi obrestovala.

V začetku sem predajal samo napotnice, ki so bile že zagotovljen posel. Tako moji sočlani niso potrebovali drugega, kot izpeljati že prodane storitve ali pa dostaviti proizvode. Tak pristop mi je vzel zelo veliko časa, hkrati pa je bilo tudi samo število napotnic manjše, kot pa bi jih bilo potencialno lahko. S tem pristopom sem določenim članom odvzel priložnost, da bi sami lahko pridobili novega kupca iz nabora mojih kontaktov v primerih, ko je meni zmanjkalo časa, ali pa zaradi mojega premajhnega poznavanja specifik njihovega dela, nisem bil sposoben posla zaključiti. Spoznal sem, da je v bistvu napotnica samo odpiranje vrat sočlanu do njegove potencialne stranke. So pa na ta način vrata odprta zares na stežaj, saj ti navadno ljudje, h katerim napotiš sočlana zaupajo.

V zadnjem obdobju se držim pravil, ki veljajo pri predaji napotnic:

1. Napotnica je priporočilo sočlana svojim kontaktom

Napotnica ne pomeni že pridobljenega posla ampak je samo potencialni posel. Naloga sočlana, ki prejme napotnico je, da ta posel pridobi in ga tudi korektno izpelje.

2. Napotnica, ki jo dajem je hkrati darilo in priznanje sočlanu

Ker je napotnica darilo in priznanje jo tudi tako predajam. Vstanem, glasno, razločnoin s ponosom jo predam in opišem njeno vsebino sočlanu.

3.  Spremljam, kaj se dogaja s predano napotnico

Skrbno spremljam, kako moj sočlan ravna s posel in mu po potrebi pomagam. S tem si zgradim še boljšo sliko o delovanj sočlana in poskrbim, da je stranka, ki sem jo predal sočlanu zadovoljna. S tem si zagotovim, da ne oblatim svojega imena.

4.  Dobljeno napotnico mi pomeni darilo in priznanje

Zavedam se, da se je ob vsaki predani napotnici moj sočlan potrudil zame, da je mislil name in nenazadnje zastavil svoj ugled zame. Za to sem mu hvaležen in naredim vse, kar je v moji moči, da presežem pričakovanja, ki jih ima oseba h kateri so me napotili. Zavedam se, da je vsak dobro opravljen posel tlakovana pot do naslednjega. Vsak slabo izpeljan posel pa lahko pomeni konec mojega uspešnega delovanja.

Verjamem, da bom v svojem prihodnem delovanju v skupini Karantanija in nasploh v BNI predal še veliko kvalitetnih napotnic. Moj cilj je predati vsaj eno napotnico vsakemu članu naše skupine. Verjamem, da bom z izpolnitvijo tega cilja prispeval tudi k bogati biri svojih prejetih napotnic.

Gregor Usenik je ponosni član skupine Karantanija, je trener in coach prodaje, vodenja zaposlenih in komunikacije. Izvaja poslovne delavnice in treninge v katerih se prepleta teorije s prakso, začinjena z dodatki psihologije in gledaliških tehnik (www.aserta.si).