Obiščite BNI Skupino

Novi najboljši prijatelj

Blue one way traffic sign

Predstavljamo vam tretji način vedenja, po katerem lahko ugotovite, da so mrežniki obupani.

Nadaljevanje odnosa z ljudmi, s katerimi se srečate na dogodkih, je pomembno. Pri tem pa bodite profesionalci, ne zalezovalci.

»Novi najboljši prijatelj« je nadvse nestrpen prodajalec, ki vas po srečanju na mrežniškem dogodku pokliče, vam pošilja emejle, pušča sporočila na družabnih medijih in poskuša že v nekaj dneh postati vaš najboljši prijatelj.

V glavnem vam dejansko ne poskuša pomagati, želi vam preprosto le nekaj prodati. Razmišlja sicer o tem, kako vam bi pomagal, vendar sploh ne gre za vas. Gre za to, kar on želi od vas.

Obupano delovanje izvira iz njegovih vzgibov. To sem večkrat doživel v svoji karieri. Primer, ki najbolj izstopa, se mi je zgodil pred nekaj leti. Na mrežnem dogodku sem spoznal mladega človeka (v poznih dvajsetih), ki je deloval na način »Novi najboljši prijatelj«. Večkrat me je poklical, mi pošiljal vsak dan esemese, pisal sporočila na Facebook itd.

Toda ko mi je napisal in tudi rekel, da o sebi razmišlja, kot da je moj sin (da, resnično mi je to rekel) in da potrebuje mojo pomoč v svojem poslovnem podvigu, sem moral narediti pomemben korak. Na lep način sem mu poskušal dopovedati, kako pomembno je vzpostaviti verodostojnost, preden se predstavi svoje poslovne ideje, in da je za proces razvijanja kredibilnosti potreben čas. Zanimivo, da me je potem moj “novi sin” zapustil.

Obupanost ni priporočljiva vrlina.  Upoštevajte ta neprimerna ravnanja, ko greste na mrežniške dogodke. Karkoli boste počeli, le takega vedenja si ne dovolite nikoli.  Ne pozabite, da je  za mreženje bolj pomembno razvijanje odnosov na dolgi rok, kot pa hiter lov za novo stranko.

dr. Ivan Misner