Obiščite BNI Skupino

Pravi cilji ali utopične želje?

Cilji

Pred kratkim sem se pogovarjal s poslovnežem, ki je trdil, da bo v letošnjem letu potrojil svoje poslovne prihodke. Moja prva misel je bila, da je to krasen cilj, ampak sem seveda želel vedeti, kako namerava to doseči. Odgovor je predstavljal velik problem – ni imel dejanskega načrta.

Velika razlika obstaja med realnimi, dosegljivimi cilji in med tem, kar ljudje pogosto opredeljujejo za cilje, v bistvu pa so to zgolj utopične želje.

Za realne cilje je pomembno določiti, kam želimo priti, v kolikšnem času želimo priti do tja, potem pa se začnemo časovno premikati od časovnega cilja (npr. 3 leta) nazaj proti sedanjosti (reverse engineering).

Kje želiš biti čez 5 let, čez eno leto? Kaj moraš ta mesec narediti za to, da boš prišel tja? Kaj moraš za to narediti ta teden? Razdeliti je potrebno celotno časovno obdobje na manjše dele in se potem striktno držati nalog, ki si si jih v načrtu zastavil za posamezno časovno obdobje. Potrojiti prihodke v enem letu je teoretično mogoče, vendar samo, če si to leto razdelimo v krajša časovna obdobja in v okviru teh določimo taktiko, naloge, ki jih je potrebno izpolniti, da bomo prišli do želenega končnega cilja. Cilj brez načrta so torej samo utopične želje!

Povzeto po: Ivan Misner, Real Goals vs. Wishful Thinking