Obiščite BNI Skupino

V čem je skrivnost uspešnega mreženja?

Clock

Skrivnost učinkovitega mreženja je zelo preprosta – mreženju je potrebno nameniti dovolj časa! Seveda pa to ni dovolj, kajti potrebno je delati tudi prave stvari. A začetna točka je – nameniti mreženju čas. Koliko časa torej nameniti mreženju, da bi od njega lahko pričakovali poslovne koristi?

Po raziskavi, ki jo je opravil dr. Ivan Misner na globalnem vzorcu 12.000 podjetnikov, ljudje pri katerih ima mreženje bistven vpliv na njihov poslovni uspeh mrežniškim aktivnostim v povprečju namenijo 6,3 ure na teden. Po drugi strani pa večina ljudi, ki trdi, da mreženje ne igra bistvene vloge pri njihovem poslovnem uspehu, le temu namenijo 2 uri ali še manj.

Razumljivo je, da tisti, ki menijo, da mreženje ni pomembno za njihovo uspešnost, temu namenijo tudi manj časa. Tako kot tudi sicer v življenju namenjamo čas in pozornost stvarem, za katere verjamemo, da za nas delujejo. To kaže na direktno povezavo med časom, ki ga posvetimo mrežniškim aktivnostim in uspehom, ki ga bomo imeli pri mreženju.

Osebe, ki mrežijo nekaj več kot 6 ur na teden v povprečju ustvarijo skoraj 47 % vsega posla preko priporočil, napotnic in mrežniških aktivnosti. Pojavlja pa se znatna razlika med moškimi in ženskami. Ženske namreč mrežijo manj časa in sicer 6,19 ur na teden in pridobijo 49 % vseh poslov s pomočjo mrežniških aktivnosti, medtem ko moški mrežijo več, 6,44 ur na teden in pridobijo 43 % vseh svojih poslov z mreženjem.

Zakaj torej ženske mrežijo manj časa kot moški, a imajo kljub temu več koristi od mreženja?

Razlog za to gre iskati v tem, da so ženske bolj nagnjene najprej k izgradnji odnosa in potem v transakcijo, moški pa delujejo bolj po načelu »najprej posel, potem odnosi«. Bistvena razlika med spoloma je torej v začetni usmerjenosti k mrežniškim aktivnostim.

V mreženju, katerega bistvo smo ljudje in naši medsebojni odnosi, imajo vedno več uspeha tisti, ki na prvo mesto postavijo odnos in na drugo posel. Čeprav mrežimo zato, da bi prišli do posla, je najhitrejša pot do tja tista, da si vzamemo čas in najprej razvijemo odnose z ljudmi v svoji mreži.

mag. Brigita H. Pirc