Obiščite BNI Skupino

Ženske, moški in mreženje

networking and sex knjiga

Marec je mesec, v katerem v počastitev ženski, praznujemo kar dva praznika. Če boste 8. marca poslušali radio ali gledali katerega od TV dnevnikom, boste zagotovo kaj slišali o ženskem boju za enakopravnost, pravice ipd. Sama sem žena, mati treh otrok, gospodinja, podjetnica in (šele na koncu, če ostane kaj časa) sem ženska. Če vprašate mene, bi mi včasih kar ustrezalo malo manj emancipacije. Ker se poklicno ukvarjam z mreženjem pa v tem mesecu ne morem mimo razmišljanja o mreženju z vidika obeh spolov. Torej kako mrežimo ženske in kako moški, ter predvsem kako naj nagovarjamo drug drugega, da bomo najbolj učinkoviti pri svojem mreženju.

Članek je v nadaljevanju povzet po najnovejši knjigi dr.Ivan Misnerja Networking and Sex – It’s not what you think. Knjiga je bila napisana na podlagi raziskave na vzorcu 12.000 podjetnikov z vsega sveta in rezultati raziskave, ki so interpretirani skozi to knjigo, nas velikokrat presenetijo.

Osnovno vprašanje, ki se postavlja je: »Ali smo ženske in moški res tako različni?«, ali pa običajno bolj poudarjamo to kar je med nami drugačnega, namesto tega kako smo si med seboj podobni.

Predstavljajte si par na prvem zmenku. Sedita za mizo v restavraciji, povečerjata, na koncu plačata račun – vsak svoj del. Nato ona vstane in se želi posloviti, ker ima zgodaj zjutraj službene obveznosti. On jo pospremi do avta in še preden se ona usede za volan on predlaga: »A bi se šla malo peljat naokoli?«. Ne bom ugibala naprej kaj se je zgodilo, vendar pa je najverjetneje, da ta gospod ni prišel do svojega večernega cilja. Zakaj ne? Ker ženske potrebujemo čas. Me želimo razviti najprej nek nivo medsebojnega odnosa, nato pa smo pripravljene razmišljati o ciljih. Moški pa delujete drugače – vaš fokus je na cilju in kako priti tja po najkrajši in najhitrejši poti.

Študija je pokazala, da smo si, ko gre za mreženje, ženske in moški zelo podobni. Vendarle pa, ženske in moški na isti kraj pridemo po različnih poteh. Torej, če bi eni in drugi poznali in razumeli nekaj temeljnih točk stila mreženja nasprotnega spola, bi bili lahko precej uspešnejši v mreženju.

Dejstvo je da si oboji – ženske in moški želimo dobiti posel na podlagi mreženja in oboji smo tudi pripravljeni trdo delati, da ga dobimo. Drugo dejstvo pa je, da si vsi otežujemo mreženje, ker se držimo samo stila mreženja, ki je bližji našemu spolu.

Na kratko povzemam nekaj nasvetov za žensko rokovanje z moškimi (ne pozabite še vedno govorimo o mreženju :) )

  1. Ženske, ko prosite za pomoč moškega, jasno povejte kaj je tisto, kar želite. Moški ne zmorejo brati naših misli. Če želite posel za katerega domnevate, da bi moral moški itak vedeti, da si ga želite, to tudi povejte. Jasno in glasno.
  2. Ko govorite z moškimi poskušajte narediti vtis s svojimi dosežki, ki jih tudi delite z njimi. Moški imajo namreč tendenco, da radi pustijo vtis na sogovorniku. Običajno začnejo pogovor s tem kdo so, kaj počnejo in se na ta način pohvalijo. Ženske tega običajno ne počnemo, zato komunikaciji z moškim poskušajte biti pri tem malce bolj direktne in komunicirajte svoje dosežke.
  3. Ko ste nagovorjene neprimerno, takoj protestirajte. Ne sprejemajte neprimernosti.Pred drugimi ustvarite podobo, resne poslovne osebe, na vseh področjih vašega delovanja.

Za moško rokovanje z ženskami:

  1. Dragi gospodje malo upočasnite svoj tek do cilja in se potrudite najprej zgraditi medsebojni odnos z žensko.
  2. Ne domnevajte, da ženske ne jemljejo resno svojega posla.
  3. Razmislite preden kaj rečete. Odstranite iz svojih komentarjev vse kar ni poslovno primerno.

Zapomnite si, da smo ženske na mrežnih dogodkih iz istega razloga kot vi – da bi si odprle vrata do novih poslov, zato z vidika mreženja želimo biti tako tudi obravnavane.

 Naj zaključim z mislijo, da za uspeh v poslovnem mreženju spol ni pomemben. Raziskave kažejo, da ljudje, ki so uspešni v mreženju, v povprečju mrežijo 6,5 ur na teden, medtem ko ljudje, ki pri mreženju niso uspešni, mrežijo manj kot 2 uri na teden. Moški in ženske.

Brigita Pirc, National Director BNI Adria